Ušna šuga

Ušni šugarci jedan su od najčešćih uzroka zdravstvenih problema uha pasa i mačaka.

Uzročnik je šugarac Otodectes cynotis, koji parazitira u vanjskom ušnom kanalu, ali se može proširiti i na ostale dijelove tijela. Psi se najčešće infestiraju preko mačaka, a iako izuzetno rijetko, paraziti mogu prijeći i na ljude.

Životni ciklus ušnih šugaraca traje 21 dan za vrijeme kojeg prođu 4 razvojna stadija; od jaja preko larve i nimfe do adulta – odraslog parazita.

Šugarci se hrane ušnim lojem i ostacima epitelnog tkiva, ali za razliku od nekih drugih šugaraca ne ulaze u kožu. Kretanjem i hranjenjem unutar vanjskog ušnog kanala izazivaju iritaciju i sekundarno upalu. U uhu se može istovremeno nalaziti tisuće ovih sitnih parazita koji puze po vanjskom ušnom kanalu i ako se dugo nalaze u uhu mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Iziritirana stijenka vanjskog ušnog kanala pogodno je mjesto za razvoj raznih bakterijskih i gljivičnih kultura, što dovodi do još jače iritacije i nelagode za životinju te težeg liječenja. Ovisno o prirodi sekundarne infekcije dolazi do stvaranja obilnijeg iscjetka iz uha koji može postati i gnojan. U pravilu, ušni šugarci ne probijaju stijenku bubnjića ali kod jake i dugotrajne invazije popraćene jakom sekundarnom infekcijom može doći do proboja bubnjića i patologije srednjeg uha što može dovesti kod životinje do poremećaja orijentacije, gubitka ravnoteže i neuroloških problema. Životinje zbog jakog svraba intenzivno češu uho, što dovodi do ozljeda okoline uha i sekundarnih infekcija okolne kože.

Simptomi su trešnja glavom, češanje uha i posljedične ozljede okolice uha, pojačano stvaranje crvenkasto-smeđeg do crnog cerumena u uhu te iscjetka.

Sayonara Mršić, dr. vet. med.

05/20/2019

Share This: