Cvjećar

>> Nastavni plan za zanimanje cvjećar

Trogodišnji program Cvjećar osposobljava učenike za rad u cvjećarnicama. Tijekom školovanja upoznaju vrste cvijeća (posebno za rez i lonćanice), simboliku njihovih boja i oblika. Svladava se vještina slaganja cvijeća u aranžmane, bukete, vijence, girlande, …

Cvjećari ne rade samo u prodaji cvjetnog materijala, već sudjeluju u uređenju i ukrašavanju interijera za različite prigode koje su važne u životu svakog čovjeka, od rođenja i krštenja, preko prve pričesti, krizme, obilježavanja raznih godišnjica, završetka školovanja, vjenčanja pa sve do smrti. Cvijećem se obilježavaju i slave blagdani, pa cvjećari pripremaju božićne i uskrsne aranžmane i ukrase. Cvijećem se ukrašavaju naši domovi, balkoni, vrtovi, pa cvjećari moraju dobro poznavati sobno i balkonsko cvijeće, te savjetovati o odabiru vrsta i načinu njihove sadnje i njege.

Zanimanje Cvjećar je dobar izbor za učenike koji su kroz osnovno školovanje najradije učili biologiju i veselili se satima likovnog odgoja. To je odlično zanimanje za učenike koji vole prirodu i komunikaciju s ljudima, pa će rado posredovati između cvijeća i čovjeka!

U slijedećim tablicama sadržan je nastavni plan za cvjećara: Nastavni plan za zanimanje cvjećar

Share This: