Drugi ciklus projekta “Čitanje u fokusu”

Učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića iz Zadra sudjelovali su u projektu Čitanje u fokusu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture i medija i izdavačke kuće Naklada Ljevak tijekom 2021./2022. školske godine s ciljem poticanja srednjoškolaca na čitanje te na kritičko i kreativno izražavanje uz još devet škola iz Republike Hrvatske s po dvadeset učenika.

U prosincu 2022. nastavili smo s projektnim aktivnostima te sudjelujemo i u drugom ciklusu programa Čitanje u fokusu tijekom 2023. godine njegujući i potičući kulturu čitanja i čitateljskih navika kao osobitih društvenih vrijednosti o kojima se puno govorilo prethodnih godina u okviru Nacionalne strategije poticanja čitanja.

Sudionici i aktivnosti

Školu predstavljaju učenici: 3. a (Luna Ćatić, David Kosović, Klara Žagar) – fitofarmaceuti, 3. b (Filip Grzunov, Martina Gulan, Manuela Kadi, Paula Surać, Ema Ukalović, Tonka Bajlo, Sara Maričević) – nutricionisti, 3. c (Jure Božić, Petra Gambiraža, Mia Gičev, Daniela Longin, Luka Paleka, Dominik Turić, Klara Eškinja) – veterinarski tehničari, 4. c (Marija Galović, Doroteja Jerković, Tara Ramona Škibola) – veterinarski tehničari i mentor Drinka Dujmović, prof.

Učenici su pisali kritičke osvrte na tri knjige:

Connie Palmen: Ti kažeš

David Diop: Brat po duši

Maja Lunde: Povijest pčela

Upućeni su na potpunu samostalnost i slobodu u iskazivanju svojih stavova, mišljenja, doživljaja i razumijevanja pročitanih knjiga pri sastavljanju kritičkih osvrta. Izdvajali su po tri najuspješnija kritička osvrta za svaku knjigu. Pri tome slijedili su kurikularne obrasce formativnoga vrednovanja aktivnim uključivanjem u procesima vršnjačkoga vrednovanja i samovrednovanja. Na taj način razvijali su samosvijest i samopouzdanje, učili jedni od drugih, ali i osvještavali vlastita postignuća.

Učenici su predlagali zajedničko sudjelovanje u online razgovorima s autorima, stoga smo uspješno organizirali susrete većine učenika, sudionika projekta u našoj školi: 1. 2. 2023. s renomiranom nizozemskom književnicom Connie Palmen o njezinoj knjizi Ti kažeš, 2. 3. 2023. s francuskim piscem senegalskih korijena Davidom Diopom i 27. 3. 2023. s norveškom književnicom i scenaristicom Majom Lunde. Poučni intervjui poticaj su za promišljanje o europskoj kulturnoj baštini kao dijelu vlastitoga kulturnoga identiteta čime smo ostvarili ishode  predmetnoga područja kultura i mediji. Urednica kulture na trećem programu HRT-a Vlatka Kolarević vodila je sve razgovore. Oduševila nas je neposrednim pristupom u komunikaciji s učenicima i autorima knjiga.

Nakon spoznajnog, analitičkog, sintetičkog i problemskog čitanja i pisanja osvrta učenici ističu poučnost i ugodu naših, svojevrsnih, književnih tribina na kojima smo razgovarali o temama knjiga kao općeljudskima i povezivali ih sa svakodnevicom kulture u kojoj živimo. Npr. jedan od učenika prepričao je svoj susret s medvjedom nakon što smo prepoznali slične epizode u djelima Ti kažeš i Povijest pčela.

Posebno ističemo Povijest pčela Maje Lunde kao tekst zasićen strukovnim međupredmetnim sadržajima koje učenici fitofarmaceuti i veterinarski tehničari slušaju u redovnoj nastavi na predmetima Pčelarstvo i Uzgoj domaćih životinja. Popularno znanstvenim pristupom objašnjavali su i proširili sadržaje o povijesti pčelarstva ostalim sudionicima projekta.

Učenici su i stvaralački pristupali tekstu potaknuti čitanjem, provlačili ga kroz vlastito iskustvo npr. snimanjem videozapisa. Učenik Jure Božić snimio je pčelinjak od LR (Langstroth) košnica na svom OPG-u u Jasenicama kod Zadra, na obroncima Velebita. Intertekstualiziravši našeg mladog pčelara, premostivši vremenske distance povezali smo ga s junacima romana Williamom i Georgeom. Prvi je maticu označio mrljicom bijele boje na leđnome oklopu, drugi tirkiznom, a naš Jure žutom bojom.

Svi se slažemo da je veliko zadovoljstvo sudjelovati u projektu čitanja i promovirati ideju da je knjiga i dalje jako moćan medij bez obzira na suvremenu tehnologiju.

Završna ceremonija održala se 15. 5. 2023. u Satiričkom kazalištu Kerempuh, u Zagrebu.

Drinka Dujmović, prof.

05/18/2023

Share This: