Festival znanosti: Škola prijatelj pčela

U srijedu, 4. svibnja 2022. održana je radionica i tribina na temu važnosti pčela u ekosustavu s učenicima osnovne i srednje škole, studenatima, profesorima i pčelarima.

Pčelinja školica

U sklopu projekta Pčelinja školica podsjetili su nas prijatelji pčelari/ke iz OŠ Marija Jurić Zagorka iz Zagreba, u vodstvu učiteljice Ana Marije Tavre. Učenici OŠ Marija Jurić Zagorka aktivni su članovi u pčelarskoj sekciji te sudjeluju u aktivnostima pčelarenja i proizvodnje pčelinjih proizvoda. Posjetom školi predstavili su koncept urbanog pčelarstva i aktivnosti koje provode na pčelinjaku. Učenici su zajedno sa studentima Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru te pčelarima iz pčelarske udruge Dalmatinka sudjelovali u diskusiji o važnosti pčela u očuvanju ekosustava. Prezentacija aktivnosti učenika održala se u prostorijama Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, a diskusija i praktične aktivnosti na pčelinjaku pčelarske udruge Dalmatinka u Gorici kraj Zadra.

Škola prijatelj pčela

Ovogodišnjim sudjelovanjem na Festivalu znanosti u našoj školi postali smo Škola prijatelj pčela, a sudjelovanjem u radionici i tribini unaprijedili smo već postojeće pčelarsko znanje. Isto tako, zajedničkim snagama organizirali smo radionicu izrade cjevčica za solitarne pčele u vodstvu prof.dr.sc. Janje Filipi. Poslije su učenici posjetili pčelinjak gosp. Zlatka Elveđija koji je pokazao tajne dobre pčelarske prakse.
Na svim radionicama sudionike su pratili prof.dr.sc. Nikola Kezić, prof. Bruna Bišćan, gosp. Dražen Jerman, voditelj Gradske pčelarske službe 112 Zagreb i naš voditelj pčelarske sekcije, mag.ing.agr. Petar Matak.

 

 

Share This: