Izrada bombona

Učenici 3.B razreda smjera tehničar nutricionist su u sklopu praktične nastave izradili bombone – žele bombone, karamele i munchmallow.

Zadatak prve grupe je bio izraditi žele bombone. Postupak izrade žele bombona je jednostavan – 600 mL preljeva od jagoda se uz miješanje zagrijava do vrenja i zatim se doda agar – agar (biljna tvar za želiranje) i kuha 5 minuta. Nakon hlađenja smjesu punimo u željene kalupe i ponavljamo postupak hlađenja.

Druga grupa je dobila zadatak izraditi karamelu. Prije samog procesa izrade karamele bilo je potrebno napraviti kondenzirano mlijeko (1 litra mlijeka se zakuha, doda 120g šećera i 2 vanilin šećera. Potrebno je miješati sve dok se ne mlijeko ne reducira na pola volumena ). U posudi debljeg dna otopiti maslac i dodati šećer, kondenzirano mlijeko i med. Navedeni sastojci se miješaju na jakoj vatri dok smjesa ne prokuha, a zatim se kuha na srednje jakoj vatri oko 12 – 15 minuta uz lagano miješanje. Kada karamel potamni potrebno ga je maknuti s vatre, dodati sol i vanilin šećer. Na samom kraju umiješati usitnjene lješnjake, a smj esu uliti u kalupe i staviti u hladnjak na hlađenje.

Zadatak treće grupe je bio izraditi pjenasti proizvod (munchmallow). U lonac je potrebno uliti vodu, dodati šećer i kuhati 10 minuta, dodati vanilin šećer, promiješati i rastopiti želatinu. Smjesu je potrebno miksati mikserom dok se ne dobije čvrsti “snijeg”. U lim za pečenje staviti papir za pečenje i naprašiti ga škrobom. Špricu za kolače treba napuniti smjesom i  na papiru za pečenje oblikovati dvije duge trake naprašene škrobom. Oblikovanu smjesu potrebno je ohladiti oko pola sata u hladnjaku,  narezati, te  u situ prosijati.

Naši bomboni su bili spektakularni. Isprobajte i vi naše recepte.

U slast! 

Share This: