Petar Hektorović: Ribanje i ribarsko prigovaranje

Ove školske godine naša Škola uključila se u međunarodni projekt SEECEL( Poduzetništvo kao suvremena društvena i odgojno-obrazovna vrijednost. 

Svrha je projekta  razvijanje znanja, vještina i kompetencija poduzetnog učenika koji će moći: utvrditi mogućnosti za aktivnosti; biti svjestan etičkog položaja poduzeća i poduzetnika; planirati, organizirati, upravljati, voditi, delegirati, analizirati, izvješćivati, ocjenjivati i evidentirati; zastupati i pregovarati; raditi kao pojedinac i u timovima; prosuđivati i utvrđivati nečije snage i slabosti, preuzimati rizike; preuzeti inicijativu, biti proaktivan,samostalan i  inovativan u osobnom i društvenom životu, kao i na poslu; biti motiviran i motivirati druge te odlučan po pitanju postizanja ciljeva .

 

Obrada nastavne jedinice

Petar Hektorović:Ribanje i ribarsko prigovaranje

Datum: 22.10.204.

Nositelji aktivnosti:profesorica hrvatskoga jezika Drinka Dujmović i učenici 2.C razreda: Antonija Vitlov, Lovre Grbić i Barbara Bezinović

 

Na satu hrvatskog jezika, vodeći nas tijekom pojedinih faza nastavnog  sata, Antonija, Lovre i Barbara, proveli su specifične aktivnosti projekta.

 Oživjeli su  tradicijsku baštinu; aktualizirali i regionalno implementirali idejne potke djela.

Prikazali su putovanje/ribarenje u plavi (brod) čovjeka koji voli odmor, prirodu i raduje se životu:Antonija Vitlov- Kali,ribarenje na obiteljskoj ribarici; Lovre Grbić-Privlaka, lov na tune( veliki ribarski brod );Barbara Bezinović-Turanj, ribarenje noću na sviću s bratom i ocem u obiteljskom čamcu.

Istaknuli su  ljepotu prirodne i nacionalne BAŠĆINE te narodne tradicije koje  oslobađaju i izvijaju čistog čovjeka.

Ukazali su na  renesansni osjećaj za sklad između čovjeka i prirode te između ljudi različitih društvenih i dobnih skupina.

Osvijestili djelo kao ODU suncu, moru, obali – našem svijetu; ljepota mora, polja, brodova, vinograda, maslinjaka uz opojne mirise: smrče, kadulje, ružmarina, smilja, planike.

Prikaz djela i osobna iskustva potkrijepili su videozapisima i obiteljskim fotografijama. Nove i osvježene etičke, moralne, socijalne i društvene vrijednosti djela i cijelog nastavnog sata zaslužile su pljesak cijelog razreda.

               

                                                                                Lorena Bačić, 2. C

TABLICA,P.Hektorović

 hek1 hek2 hek4 hek5

Share This: