Povezanost imuniteta i prehrane: savjeti nutricionista

Unatoč globalnoj neizvjesnosti vezanoj uz covid-19 naši učenici i dalje vrijedno rade na Erasmus+ projektu Novim znanjima za zdravije sutra.

Osim pandemije covida-19, dolazi i sezona gripe i prehlade, koja obično započinje u prosincu i traje do veljače. Stoga je sada pravo vrijeme za povećanje unosa namirnica koje ojačavaju imunitet.  Prehrana ne može biti 100% učinkovita u otporu prema gripi, prehladi ili covod-19, ali prelazak na pravilnu prehranu može uvelike ojačati čovjekov imunitet i pomoći u izbjegavanju bolesti.

Zdrav imunološki sustav glavni je preduvjet za zdravlje i normalno funkcioniranje cijelog organizma. Ovaj složeni sustav tijelo štiti od raznih napada bakterija i virusa.

Upravo prehrana ima neprocjenjivu ulogu za naš organizam. Industrijska hrana podrazumijeva brojne modifikacije i promjene izvorno svježe hrane.

Transportom, skladištenjem, izlaganjem sunčevoj svjetlosti i različitim aditivima znatno se smanjuje količina vitamina i minerala.

Naš imunološki sustav “hrani” se vitaminima i mineralima i na taj nas način štiti, ali ako dođe do njihovog disbalansa pojavljuje se bolest.

Preporuka je birati svježe, sezonske i lokalne namirnice, jer one sadrže najviše vitamina i minerala potrebnih našem organizmu baš u sezoni u kojoj se nalazimo. Ovo su neke od namirnica koje podižu imunitet:

Bundeva

Bundeva i drugo voće i povrće žute ili narančaste boje pružaju odličan izvor vitamina A, zajedno s bogatom količinom topivih vlakana, folne kiseline, mangana i riboflavina. Redovita konzumacija će vam pomoći u prevenciji svih bolesti.

Brokula

Brokula je odličan izvor vitamina A, C i E. Također sadrži i folnu kiselinu, mangan i željezo. Za brokulu je dokazano kako pomaže u prevenciji različitih vrsta raka i da može ojačati otpornost tijela na niz bolesti, uključujući gripu i prehladu.

Čaj od kadulje

Sve vrste čajeva su dobre za jačanje imuniteta, ali čaj od kadulje je naš superjunak! Svakodnevna konzumacija čaja od kadulje može pomoći u prevenciji gripe i prehlade, ali i drugih bolesti. Jedno istraživanje je pokazalo da čaj od kadulje sadrži spojeve koji pomažu vašem tijelu da se obranite od bakterija i virusa.

Matična mliječ 

Od pčelinjih proizvoda, koji su osobito dragocjeni u stanju iscrpljenosti, pomanjkanja psihofizičke vitalnosti organizma i opće bezvoljnosti, najznačajnija je matična mliječ koja kao prirodni biostimulans svojim sadržajem vitamina, minerala, aminokiselina i ostalih tvari izrazito jača imunitet. Ona također obnavlja energetske zalihe organizma, normalizira metabolizam i podiže opću vitalnost organizma.

Agrumi

Vitamin C u agrumima ključni je sastojak koji će ojačati vaš imunitet stimulirajući antitijela i stanice vašeg imunološkog sustava.

Češnjak

Poznat po nazivima Ruski penicilin i prirodni antibiotik, češnjak je zasigurno jedan od najboljih saveznika našeg zdravlja. U češnjaku se nalazi više od sto biološki aktivnih tvari uključujući i jedinstvene spojeve sumpora od kojih su neki ključni u jačanju našeg imuniteta.

Jogurt i kefir

Uravnotežena crijevna flora ključna je za zdravlje organizma. Znanstvenici danas sve više se slažu s time da imunitet počinje u crijevima. Dobre bakterije štite nas od gripe i prehlade, artritisa, alergije, astme, čak i nekolikih vrsta raka.

Birajmo što ćemo jesti jer vitamini i minerali imaju veliku ulogu i nezamjenjive su komponente biokemijskih mehanizama.

11/05/2020

Share This: