Svjetski dan dijabetesa

U subotu 10.11 2018., na Narodnom trgu u Zadru učenici 3. b razreda (tehničar nutricionist), s profesoricama Blaželjkom Marić, Matildom Sindičić i Melitom Ivanac, Udrugom Cukrići  te učenicima Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole i  Medicinske škole Ante Kuzmanića, obilježili su Svjetski dan dijabetesa.

Kao i svake godine, obilježavanje je bilo tematski određeno, a ovogodišnja tema je bila “Obitelj i šećerna bolest”. Tehničari nutricionisti pripremili su čips od jabuke i namaze od voća i povrća (slanutak, patlidžan, avokado, bademi, limun, češnjak) niskog  glikemijskog indeksa koji su važni za održavanje razine glukoze u krvi. Pekari su za ovu prigodu ispekli dijabetički kruh (raženo, pirovo i heljdino brašno) kojeg su ponudili kao finger food. Učenici pomoćnih zanimanja predstavili su posjetiteljima prigodne ukrase koje su izradili od gline.

Budući da je pretilost značajan čimbenik rizika za razvoj, tijek i liječenje šećerne bolesti tip 2 u odraslih,  ali i šećerne bolesti kod djece i adolescenata, naši učenici su mjerili težinu, ITM – indeks tjelesne mase,  % masnog tkiva  te na osnovu toga davali preporuke za dnevne energetske potrebe  građanima. Također proveli su anketu o prehrambenim navikama građana.

Važno je za istaknuti kako u RH je 2017. godine, prema podacima CroDiab-a (Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) registrirano 304 408 osoba s dijagnozom šećerne bolesti, stoga su ovakve i slične akcije neophodne za podizanje svijesti i educiranje javnosti o šećernoj bolesti.

11/12/2018

 

 

Share This: