Svjetski dan šećerne bolesti

U subotu, 12. studenog 2022., povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, nastavnice Melita Ivanac, Lorena Dekorti i Nita Šarić, zajedno s učenicama 2. b i 4. b razreda (tehničar nutricionist), su provodile anketu o riziku oboljenja od šećerne bolesti, mjerile indeks tjelesne mase zainteresiranih sugrađana i dijelile zdrave slastice naše škole (čips od jabuke, keks “Marul”).

Isto tako, u ponedjeljak, 14. studenog 2022., na sam dan obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, nastavnice Melita Ivanac i Nita Šarić, zajedno s učenicama 4. b razreda (tehničar nutricionist) Sarom Bilosnić i Ivom Luković, posjetile su OŠ Bartula Kašića u Zadru, gdje su održale predavanje učenicima osmih razreda o prevenciji i podizanju svijesti o dijabetesu.

U Republici Hrvatskoj je 2021. godine prema podacima CroDiab-a (Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) registrirano 327785 osoba s dijagnozom šećerne bolesti i procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih preko 500000. Od toga čak 40 posto oboljelih ni ne zna da ima dijabetes,  a kasno otkriće može dovesti do kroničnih komplikacija i smrti naglašava se važnost preventivnih pregleda i zdravog načina života.

 https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2022/11/UPITNIK-ZA-PROCJENU-RIZIKA-OD-TIPA2-SECERNE-BOLESTI.pdf

https://www.dijabetes.hr/edukacija-skolske-djece-o-pravilnoj-prehrani/

https://www.dijabetes.hr/dijete-sa-secernom-bolesti-sigurno-i-uspjesno-skolovanje/

11/15/2022

Share This: