Svjetski dan tuberkuloze

U srijedu, 24.3. obilježava se Svjetski dan tuberkuloze.

Tuberkuloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom – Mycobacterium tuberculosis. Radi se o kapljičnoj infekciji koja se s bolesnika širi zrakom na zdrave ljude. Bakterije se nalaze u sitnim kapljicama koje nastaju kao aerosol kada zaražena osoba kašlje, kiše ili govori. Iako tuberkuloza može zahvatiti bilo koji organ u tijelu, najčešća zahvaća pluća.

Najbolja primarna prevencija protiv tuberkuloze je cijepljenje. Najbolji način sprječavanja tuberkuloze je rano otkrivanje i liječenje oboljelog. Ostale mjere slične su kao i kod ostalih zaraznih bolesti. Važno je pridržavati se sljedećeg: pri kašljanju držati ispred usta čistu maramicu; prostorije dobro prozračiti da se uklone čestice koje lebde u prostoriji i sadrže bakterije; svaki se čovjek treba služiti svojim tanjurom, priborom za jelo i čašom; redovito prati ruke.

Odgovarajuća prehrana tuberkuloznog bolesnika vrlo je važna u prevenciji bolesti kao i u samom liječenju tuberkuloze. Gubitak tjelesne težine i malnutricija pojavljuje se u oko 25 – 65% bolesnika kao posljedica neadekvatnog uzimanja kalorija. Do gubitka na tjelesnoj težini dolazi zbog nekoliko razloga:

  • povećane potrebe za kalorijama
  • povećanog respiratornog napora
  • povećanog metabolizma uzrokovanog dugotrajnim temperaturama
  • iscrpljujućeg disanja
  • nedovoljnog unosa kalorija

Cilj pravilne prehrane je osigurati i održati željenu tjelesnu težinu i zadovoljiti nutritivne potrebe organizma. Prehrana oboljelih od tuberkuloze treba biti bogata:

  • bjelančevinama
  • cinkom
  • vitaminom A, D, E i C
  • željezom
  • selenom
  • bakrom i
  • polinezasićenim masnim kiselinama.

Za ostali izbor hrane valja slijediti opća nutricionistička pravila, tj. više puta dnevno uzimati svježe voće i povrće i puno tekućine.

Jelovnik za oboljele od tuberkuloze:

DORUČAK: 50 g zobenih pahuljica, 150 g tekućeg jogurta, 20 g grožđica, 10 g badema

 

kcal Ugljikohidrata (g) Proteina (g) Masti (g)
397,9 57 14,08 12,78

 

MEĐUOBROK: 2 marelice, 50 g badema

 

kcal Ugljikohidrata (g) Proteina (g) Masti (g)
337,9 21,9 11,98 25,36

RUČAK: 200 ml juneće juhe sa mrkvom i tjesteninom, 150g lešo junetine, 150 g lešo brokule i 100 g lešo krumpira

 

kcal Ugljikohidrata (g) Proteina (g) Masti (g)
598,5 28,26 33,14 44,67

 

MEĐUOBROK: 1 naranča i 50 g badema

 

kcal Ugljikohidrata (g) Proteina (g) Masti (g)
360,4 28,41 11,99 25,15

 

VEČERA: 150 g lososa na naglo, 200 g špinata na mlijeku, 200 ml soka od naranče

 

kcal Ugljikohidrata (g) Proteina (g) Masti (g)
468,5 28,78 38,14 22,76

Matilda Sindičić, mag. ing.

 

 

Share This: