TUMORI PERIANALNIH ŽLIJEZDA

Ova vrsta tumora pojavljuju se u perianalnoj regiji i česti su kod pasa. Najviše se radi o  tumoru perianalnih žlijezda i tumorima analnih vrećica.

Perianalne žlijezde nalaze se u okolici anusa kao i na donjoj strani repa. Tumori ovih žlijezda,  su najčešće dobroćudni, a pojavljuju se gotovo isključivo kod mužjaka. Ova vrsta tumora je ovisna o muškom spolnom hormonu – testosteronu – pa je dio terapije kastracija. Nakon kastracije može doći do spontane regresije tumora.

Može se pojaviti jedan ili više tumora koji su obično okrugli, a ponekad izgledaju kao male ranice kraj anusa. Mali postotak perianalnih tumora je zloćudan, pa se preporuča kastracija i odstranjivanje tumora u svakom slučaju pojave kvržica u ovoj regiji posebno ako se radi o starijem psu.

Tumori analnih vrećica javljaju se kako kod mužjaka tako i kod ženki, najčešće su zloćudni i brzo metastaziraju. Za razliku od tumora perianalnih žlijezda, ovi tumori su uglavnom smješteni dublje ispod kože perianalne regije, pa se može dogoditi da se primjete dovoljno rano. Kod obje vrste tumora vlasnici primijete da se pas često liže, ponekad je nemiran, stalno sjeda ili ima poteškoća kod obavljanja velike nužde. Ako se radi o ulceriranom tumoru, često se pojavljuje svježa krv kod obavljanja nužde. Terapija je kirurška. Potrebno je radikalno odstraniti tumorsku masu a ako se radi o perianalnim tumorima potrebno je  izvršiti i kastraciju. Kirurški zahvati u perianalnoj regiji su uvijek kompliciranii jer postoji velika opasnost od strikture anusa zbog stvaranja ožiljnog tkiva nakon operacije.

Postoperativna njega je zahtjevna zbog lokacije tumora i post operativne rane. Rep treba biti povijen desetak dana nakon zahvata kako bi se rana što bolje ventilirala te je potrebno čišćenje rane nakon svakog obavljanja nužde, kako bismo smanjili mogućnost infekcije.

Sayonara Mršić, dr. vet. med.

03/20/2020

Share This: