Vridne ruke na Županiskoj smotri

U četvrtak, 16. svibnja 2019., učenička zadruga “Vridne ruke” sudjelovala je na Županijskoj smotri UZ Zadarske i Šibensko kninske županije, u Rogoznici, na kojoj smo osvojili treće mjesto.

Županijske i međužupanijske smotre obvezna su priprema i izlučne su za sudjelovanje na 31. smotri učeničkih zadruga RH. Njihov program i pravila moraju biti usklađeni s pravilima za provedbu 31. smotre učeničkih zadruga RH, a pripremaju se i održavaju temeljem naputaka Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva.

Permakulturni uzgoj biljaka

Tema našeg izložbenog stola bila je Permakulturni uzgoj biljaka na podignutim gredicama u urbanim sredinama. Ovim putem htjeli smo predstaviti projekt naše Škole  –  PERMA-HORTI čiji smo nositelj, s partnerima: Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji „Porat“, Sveučilište u Zadru, Osnovna škola Voštarnica – Zadar, „Nasadi“ d.o.o.

Htjeli smo ukazati da je ovo prvi permakulturni urbani vrt  na visokim gredicama, postavljen na javnoj površini grada Zadra, u Novom kampusu Sveučilišta u Zadru, otvoren za građane, što znači da će u njemu moći slobodno ubirati plodove povrća, začinsko i ljekovito bilje, uživati u prostoru vrta i sjediti na solarnim i drvenim  klupama koje će u njemu biti postavljene.

Permakulturni urbani vrt postavili su  učenici naše Škole, redovna i pomoćna zanimanja sa svojim nastavnicima i asistentima u nastavi; učenici OŠ Voštarnica koju polaze djeca s teškoćama u razvoju; odrasle osobe s teškoćama u razvoju sa zavoda za zapošljavanje, žene sa zavoda za zapošljavanje koje prolaze edukaciju o urbanoj hotrikulturi i permakulturi i članice udruge PORAT.

Projekt je izrazito humanog karaktera jer nas je sve okupio s istim ciljevima i idejama: u želji za pomoć jedni drugima, kako za sve ima mjesta, kako trebamo biti solidarni, razvijati zdrave životne navike, njegovati empatiju prema drugima, veseliti se našim biljkama dok rastu, uživati u plodovima našeg rada, očuvati okoliš i omogućiti priliku sljedećim generacijama da uživaju na planeti ZEMLJI.

U tom duhu izradili smo i jedan kratki video zapis koji  ima poruku: Zemlja – najljepši planet u svemiru, naš dom, čuvajmo ga.

https://drive.google.com/file/d/14zxlxmLP9w7hVHpdtrI6n1LiQuNmbdBd/view

Voditeljica UZ “Vridne ruke”

Željkica Aralica, dpl. ing.

05/28/2019

 

 

 

 

 

Share This: