WorldSkills 2019. – pekari prvi u državi!

Od 26. – 28. ožujka 2019. godine na Zagrebačkom velesajmu, u šest paviljona, u prostoru od 15.000 m2, održano je najveće državno natjecanje strukovnih škola – WorldSkills Croatia. Oko 450 najboljih učenika strukovnih škola natjecalo se u više od 40 disciplina u kojima su prezentirali svoje vještine za uspješno obavljanje zadataka karakterističnih za pojedino strukovno zanimanje. Ovako objedinjena zanimanja daju atraktivan spektar od tradicionalnih do suvremenih struka, a natjecateljima koji se natječu pred publikom pruža jedinstveno iskustvo.

Osim kao škola domaćin u dvije discipline, Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića natjecala se u četiri discipline: AGRO, CVJEĆARSTVO, PEKARSTVO i VETERINA. Rezultati naših učenika:

AGRO

Bruno Žodan (mentor Ante Gospić) 77. 27 bodova, 8. mjesto

CVJEĆARSTVO

Vita Ražov (mentorica Višnja Sikirić) 63. 36 bodova, 4. mjesto

PEKARSTVO

Ante Halusek i Nikolina Grubešić (mentorica Zorka Kokić) 96. 00 bodova, 1. mjesto

VETERINA

Lucija Bopsić (mentorica Marijana Božina, voditelj Alenko Kovač) 45. 81 bodova, 5. mjesto

U brojne su discipline bili uključeni poslodavci povezani kroz tehnologiju, proizvode ili usluge s disciplinom, te zapošljavaju učenike nakon završene strukovne škole. Važnost povezivanja poslodavaca s obrazovnim sustavom je neophodna, osobito u strukovnim zanimanjima kako bi se ostvario dugoročni cilj povećanja zapošljivosti učenika strukovnih škola. Isto tako, ovim su natjecanjem učenici imali priliku demonstrirati svoje vještine mogućim budućim poslodavcima. Isto tako, na Zagrebački velesajam su u dva dana došli brojni učenici osmih razreda iz cijele Hrvatske kako bi mogli vidjeti mogućnosti koje pruža strukovno obrazovanje te se uvjeriti u atraktivnost zanimanja i izvrsnost koju mogu dobiti u strukovnim školama. Svaka disciplina je imala dio pod nazivom “Isprobaj vještinu” gdje su učenici i ostali posjetitelji mogli na licu mjesta isprobati pojedinu vještinu koja im je bila zanimljiva. Osim tog, organizatori WorldSkills Croatia su omogućili cjelodnevni info pult za informiranje učenika i ostalih zainteresiranih za potrebe tržišta rada i uslugama HZZ-a, korištenje e- alata HZZ-a “Moj izbor”.

Procjena je kako je tijekom dva dana natjecanja WorldSkills posjetilo više od 10.000 posjetitelja iz cijele Hrvatske. S obzirom na veličinu natjecanja, vjerujemo kako je ovo  bila vrlo uspješna promocija strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj koja je ostvarila svoju viziju priznavanja izvrsnosti u strukovnim vještinama, kao i podizanja atraktivnosti strukovnog obrazovanja u zemlji.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo onima bez kojih to ne bi bilo moguće: Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, natjecateljima, mentorima, ostalim učenicima i profesorima. Svim natjecateljima i mentorima čestitamo na uspjehu, osobito Nikolini, Anti i Zorki na osvojenom 1. mjestu!

Više fotografija možete vidjeti na našoj FB stranici.

04/02/2019

 

Share This: