Završna konfefencija projekta A.V.A.T.A.R.

Danas je održana završna konferencija EU projekta „Obuka poljoprivrednih, veterinarskih i agroturističkih tehničara u svrhu unaprjeđenja vještina za razvoj ruralnog područja“ – AVATAR, u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića, Zadar.

Projekt „AVATAR“ financiran je iz sredstava programa Erasmus +, u okviru poziva 2017. godine za ključnu aktivnost 1, u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Vrijednost projekta je 88.393,00 eura u potpunosti financiranog od strane  Europske unije.

Nositelj projekta je Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, a hrvatski partneri su Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen, Srednja škola Hvar te europski partner Braga Mobility Open iz Portugala. Engleski naziv projekta je A.V.A.T.A.R.  – Agricultural, Veterinary and Agrotourism Training  According Rural.

Projekt  AVATAR omogućio je učenicima iz zanimanja agroturistički tehničar, poljoprivredni tehničar i veterinarski tehničar dva tjedna stručne prakse u trening centrima u Portugalu (Bragi). Pružila im se prilika da usavrše svoja znanja te stručne i poduzetničke vještine, suvremeni tehnološki proces i inovativne nastavne metode te su ih po povratku implementirali u svoje lokalne zajednice.

Projekt  je u skladu s Razvojnom strategijom Zadarske županije u kojoj se navodi da 70% od ukupnog broja gospodarstava čine mala seoska domaćinstva, te da se njime pokušava motivirati mlade ljude za nastavak školovanja i rada u poljoprivrednom sektoru, čime bi se dugoročno gledano doprinijelo uklanjanju problema odlaska mladih ljudi sa sela.

Na konferenciji su sudjelovali: ravnateljica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Jelena Gulan uz učenike Dina Bučića i Karlu Mikec, ravnateljica Srednje poljoprivredne i tehničke škole Opuzen Ivana Filipović uz učenice Petru Mustapić i Ivanu Taflak. Ravnateljice su naglasile kako je ovo iskustvo vrijedno za škole i njihove učenike te da nastavljaju s provođenjem EU projekata kako bi usavršili znanja te stručne i poduzetničke vještine učenika i profesora. Učenici su prezentirali svoja iskustva iz Portugala gdje su aktivno sudjelovali u radu na uzgoju začinskog bilja timijana i limunske trave dok su se veterinarski tehničari bavili životinjama te asistirali u njihovom liječenju.  Na kraju konferencije sudionicima su podijeljene sadnice limunske trave uzgojene u  stakleniku Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Zadar.

05/21/2018

Share This: