ZUBNI KAMENAC KOD PSA

Zubni kamenac nastaje međusobnim djelovanjem različitih tvari u usnoj šupljini. Bakterije, ostaci hrane, slina i odvojene stanice sluznice iz usne šupljine, zajedno stvaraju sloj koji ostaje pričvršćen na površini zuba. Taj se sloj naziva zubna naslaga ili plak. Plak ostaje prihvaćen na teško dostupnim mjestima zubala i u prostoru između zuba.

Posebno su time pogođene pasmine s kratkom njuškom koja je uzrokom nepravilnog rasporeda zuba. Njihovi su zubi pregusti ili smješteni ukoso te se za njih plak prihvaća još jednostavnije . Ako plak ostane na zubima, mineralne će ga soli, posebno kalcijev fosfat iz sline psa, stvrdnuti te nastaje zubni kamenac. Površina kamenca pruža mogućnost daljnjem prihvaćanju bakterija i naslaga. Bakterije dospijevaju na zubno meso i ispod njega te uzrokuju upalni proces (gingivitis). Upala se može proširiti na tkivo koje drži zube (parodontitis) i može uzrokovati gubitak svih zuba.

Zubni kamenac je sive do smećkaste boje i čvrste je strukture. Obično se nalazi uz zubno meso, djelomično čak ispod njega i to osobito na očnjacima i sjekutićima. Kod mnogih se pasa kamenac nalazi na svim zubima. Često se nalazi ne samo na vanjskoj strani zuba već i na unutarnjim površinama. Često je kamenac popraćen i zadahom iz usta.

Vrlo je važno da veterinar odstrani već postojeći zubni kamenac kod psa kako bi se spriječio razvoj daljnjih problema i oboljenja. Zubni kamenac se kod pasa uklanja pod narkozom uz pomoć ultrazvuka.

Sayonara Mršić, dr. vet. med.

01/12/2021

 

 

 

Share This: