Svjetski dan tuberkuloze
U srijedu, 24.3. obilježava se Svjetski dan tuberkuloze.
Tuberkuloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom – Mycobacterium tuberculosis. Radi se o kapljičnoj infekciji koja se s bolesnika širi zrakom na zdrave ljude. Bakterije se nalaze u sitnim kapljicama koje nastaju kao aerosol kada zaražena osoba kašlje, kiše ili govori. Iako tuberkuloza može zahvatiti bilo koji organ u tijelu, najčešća zahvaća pluća.
Najbolja primarna prevencija protiv tuberkuloze je cijepljenje. Najbolji način sprječavanja tuberkuloze je rano otkrivanje i liječenje oboljelog. Ostale mjere slične su kao i kod ostalih zaraznih bolesti. Važno je pridržavati se sljedećeg: pri kašljanju držati ispred usta čistu maramicu; prostorije dobro prozračiti da se uklone čestice koje lebde u prostoriji i sadrže bakterije; svaki se čovjek treba služiti svojim tanjurom, priborom za jelo i čašom; redovito prati ruke.
Odgovarajuća prehrana tuberkuloznog bolesnika vrlo je važna u prevenciji bolesti kao i u samom liječenju tuberkuloze. Gubitak tjelesne težine i malnutricija pojavljuje se u oko 25 – 65% bolesnika kao posljedica neadekvatnog uzimanja kalorija. Do gubitka na tjelesnoj težini dolazi zbog nekoliko razloga:
- povećane potrebe za kalorijama
- povećanog respiratornog napora
- povećanog metabolizma uzrokovanog dugotrajnim temperaturama
- iscrpljujućeg disanja
- nedovoljnog unosa kalorija
Cilj pravilne prehrane je osigurati i održati željenu tjelesnu težinu i zadovoljiti nutritivne potrebe organizma. Prehrana oboljelih od tuberkuloze treba biti bogata:
- bjelančevinama
- cinkom
- vitaminom A, D, E i C
- željezom
- selenom
- bakrom i
- polinezasićenim masnim kiselinama.
Za ostali izbor hrane valja slijediti opća nutricionistička pravila, tj. više puta dnevno uzimati svježe voće i povrće i puno tekućine.
Jelovnik za oboljele od tuberkuloze:
DORUČAK: 50 g zobenih pahuljica, 150 g tekućeg jogurta, 20 g grožđica, 10 g badema
kcal | Ugljikohidrata (g) | Proteina (g) | Masti (g) |
397,9 | 57 | 14,08 | 12,78 |
MEĐUOBROK: 2 marelice, 50 g badema
kcal | Ugljikohidrata (g) | Proteina (g) | Masti (g) |
337,9 | 21,9 | 11,98 | 25,36 |
RUČAK: 200 ml juneće juhe sa mrkvom i tjesteninom, 150g lešo junetine, 150 g lešo brokule i 100 g lešo krumpira
kcal | Ugljikohidrata (g) | Proteina (g) | Masti (g) |
598,5 | 28,26 | 33,14 | 44,67 |
MEĐUOBROK: 1 naranča i 50 g badema
kcal | Ugljikohidrata (g) | Proteina (g) | Masti (g) |
360,4 | 28,41 | 11,99 | 25,15 |
VEČERA: 150 g lososa na naglo, 200 g špinata na mlijeku, 200 ml soka od naranče
kcal | Ugljikohidrata (g) | Proteina (g) | Masti (g) |
468,5 | 28,78 | 38,14 | 22,76 |
Matilda Sindičić, mag. ing.