Povijest

Kako smo se razvijali i rasli od 1. rujna 1992

informaticki_praktiku

Prvih godina od izdvajanja iz Centra Juraj Baraković, Škola djeluje u istoj zgradi, Perivoj Vladimira Nazora 3. Nastankom samostalne Hrvatske i odlaskom okupatorske vojske tzv. JNA, nastale su nove mogućnosti za razvoj zadarskih škola.

Obnovom jedne zgrade u bivšoj vojarni, uz Put Stanova, Srednja škola Stanka Ožanića preselila je na novu adresu u ulicu koja nosi ime prvog hrvatskog predsjednika – Dr. Franje Tuđmana 24/H, što s ponosom ističemo. Svečano otvorenje novoobnovljene i uređene zgrade škole dogodilo se 5. veljače 1997. god., a s nastavom smo započeli 17. ožujka 1997. Nova zgrada objektivno pruža više mogućnosti za razvoj Škole koja je u međuvremenu dobila i treći odjel uvođenjem zanimanja veterinarski tehničar, kompatibilan u zatvorenom krugu s poljoprivredom i prehranom. Veći broj učionica adekvatne površine s prostranim hodnicima, prikladnim sanitarnim prostorijama, velikom zbornicom i svim pratećim prostorima poboljšali su teorijsku te dijelom i praktičnu nastavu.

Useljenjem,naši vrijedni učenici svih usmjerenja, predvođeni poljoprivrednicima, prionuli su poslu uređenja okoliša i zgrade. Sadnjom živice radi omeđenja svog prostora započeo je posao koji će zgradi Škole dati adekvatnu vizuru po kojoj i slučajni prolaznik može zaključiti o kojoj je školi riječ. Poslije prvih 13 godina rada u današnjoj zgradi, okoliš koji nam pripada primjeren je ne samo ovom kraju, nego i šire. Porasle su naše lipe koje već plode slatkim i mirisnim cvijetom. Naše lagestroemije i japanske dunje ispred pročelja zgrade teško da se mogu vidjeti na širem području. Svi naši prozori okićeni su žardinjerama s bogatim i njegovanim pelargonijama, tijekom većeg dijela godine.

Preko puta pročelja zgrade zjapio je neuredni i zapušteni park. Naši učenici i njihovi nastavnici uredili su dio tog parka tako da svakom prolazniku zasjaju oči nad maslinama i travnjakom oko njih.

Stalno uljepšavanje okoliša uspijevamo ostvariti uzgojenim cvijećem u vlastitom stakleniku smještenom u dvorišnom dijelu zgrade i funkcionalno  povezanim s učionicama. U stakleniku su pokretni radni stolovi s grijanjem i priključcima za navodnjavanje.

Naši učenici prehrambenih usmjerenja imaju  laboratorij za kemiju i mikrobiologiju sa šesnaest radnih mjesta u kojem se mogu spoznavati svi procesi i analize potrebne prehrambenoj industriji. Za potrebe prehrane i poljoprivrede završen je enološki laboratorij za analizu vina i ostalih pića, a isto tako i kuhinja.

Škola je obogaćena laboratorijem za zaštitu bilja, nužno potrebnim za sva zanimanja u poljoprivredi. Temeljito je obnovljena i kompletno uređena cvjećarska radionica koja povećava udio praktične nastave u Školi.

Radi poboljšanja praktične nastave zanimanja pekar,  školska pekarnica opremljena je  najmodernijom opremom.  Koristi se za cjelovitu praktičnu nastavu za pekare u Školi.

Veterinarski odjel  dobio je moderan kabinet koji će od sada služiti za realizaciju dijela praktične nastave veterinarskih tehničara, poljoprivrednih tehničara – općih i agroturističkih tehničara.

Bez računalne tehnike se ne može, te je jedna od učionica preuređena u kabinet za računalstvo u kojoj je 15 računala, umreženih i priključenih na Internet.

Kao partner škola u projektu INVET-Razvoj ljudskih potencijala (Uključivanje učenika s teškoćama u obrazovanju za zapošljavanje) sa Srednjom strukovnom školom u Varaždinu ,opremili smo informatičku učionicu.

Školska knjižnica dobila je svoje novo mjesto na katu zgrade, u prostoru prikladnijem za već narasli broj knjiga iznad 7 000.

Škola je trajno središte događanja i okupljanja stručnih i kulturnih pregalaca. Uvijek je otvorena za stručna predavanja vanjskih stručnjaka – suradnika iz sve tri struke, a u korist učenika Škole i šire javnosti zadarskoga kraja. Nerijetko je domaćin pjesnicima, glumcima, glazbenicima i drugim kulturnjacima koji unose nove vrijednosti bez kojih bi i struka ostala nedorečena.

Školski mješoviti zbor Ožanić, športski kluba Ožanić, umjetničke radionice Terra i Škrinjica doprinose širenju ugleda Škole u gradu Zadru, Zadarskoj županiji i šire. Sve  to dovelo je do priznanja: godišnjanagrada Grada Zadra(1996.), godišnja nagrada Zadarske županije(2003.), prva nagradana Danimakruha(1999), nagradaza poduzetništvo na natjecanju Najljepši školski vrt (2003.) itd.

Rezultat takvoga rada daje nam za pravo hvaliti se izvrsnim zapošljavanjem naših učenika, ali i visoki postotak upisanih na adekvatne, slične i fakultete sasvim dijametralne struci. Naši učenici nemaju potrebu zapošljavanja u tuđini. Svi imaju mogućnost zapošljavanja na svojoj zemlji, što se u ovoj Školi stalno ističe kao vrlina. U Školi je trenutno zaposleno pedeset i pet djelatnika, od čega u nastavi 46, a svi zajedno na prvo mjesto stavljamo odgoj naših, gotovo četiri stotine, učenika.

S vremenom se pokazalo da je naziv Srednja škola Stanka Ožanića postao neprikladan jer je uvijek iznova bilo potrebno objašnjavati o kakvoj školi se radi. Stoga od 23. svibnja 2005. godine, Škola nosi puni i jasan naziv Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića, s vjerom da ovaj naziv sugerira dimenziju trajanja.

Škola najzad postaje prava gospodarska škola i priliči gradu Zadru i Zadarskoj županiji koja je prvenstveno, u komparativnom smislu, agroturistička županija. U velikoj i prelijepoj Zadarskoj županiji, Školu vidimo kao primarnu uz perspektivu širenja djelatnosti i neprekidnog trajanja. Za pravo nam daju i najnovija razvrstavanja stručnih škola Hrvatske u 14 sektora, unutar kojih se u prvom sektoru nalaze upravo sve tri struke koje njeguje ova Škola: poljodjelstvo, prehrana i veterina.

Ravnateljica

Jelena Gulan,dipl.ing.

Share This: