Veterinarski tehničar

Veterinarski tehničar

Pojačani uzgoj domaćih životinja, te nova saznanja o bolestima i liječenju životinja kao i držanju i iskorištavanju životinja imaju sve veći značaj u obrazovanju ovog kadra. Obrazovanje za veterinarske tehničare traje četiri godine i odgovara srednjoj stručnoj spremi.

Učenicima se daje solidno znanje iz opće obrazovnih predmeta, latinskog jezika te osnova računalstva i programiranja. Stručna znanja iz svih strukovnih sadržaja primjerice anatomije, fiziologije, unutrašnjih bolesti, porodiljstva i umjetnog osjemenjivanja, zaraznih i parazitskih bolesti i drugi predmeti dobra su osnova za daljnji nastavak školovanja na fakultetima prvenstveno veterine, ali i agronomije, šumarstva, medicine ili stomatologije.

Tako se nakon završenog školovanja učenici mogu opredijeliti za nastavak školovanja na fakultetu ili visokim školama, ili se mogu zaposliti kao veterinarski tehničari na različitim farmama, u raznim specijaliziranim laboratorijima, veterinarskim stanicama ili ambulantama, otvoriti vlastite trgovine vezane za životinje ili raditi na vlastitim imanjima i farmama primjenjujući stečeno znanje.

Nastava se odvija putem teoretske nastave, vježbi i stručnom praksom u veterinarskim ustanovama.

Oni dijelovi programa koji se ne mogu realizirati putem redovne nastave, vježbi i stručnom praksom, realiziraju se organiziranim stručnim ekskurzijama na veterinarske fakultete, pogonima farmaceutske i prehrambene industrije, farmama, ribnjacima i drugim školama koje obrazuju iste kadrove.

 

Nastavni plan za zanimanje veterinarski tehničar: Veterinarski tehničar

 

Share This: