Svjetski dan osoba s Down sindromom

U nedjelju, 21.3.2021. je Svjetski dan osoba s Down sindromom. Sam datum nije odabran bez razloga. Naime, datum simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma, što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom.

Istraživanja su pokazala kako čak 50 posto djece s Down sindromom u dobi od 1 mjeseca do 18 godina ima prekomjernu tjelesnu težinu. Iako je točan razlog za to nepoznat, postoje različiti čimbenici koji bi mogli pridonijeti ovoj činjenici:

  • Sporiji metabolizam – studije su pokazale da ljudi s Down sindromom sagorijevaju manje kalorija dok se odmaraju od osoba koje nemaju Down sindrom.
  • Hipotireoza – pojedinci s Down sindromom imaju veću vjerojatnost poremećaja štitnjače, koji mogu uzrokovati debljanje.
  • Hipotonija (slab mišićni tonus) i srčane mane – može uzrokovati poremećaj motoričkih sposobnosti, što se kasnije može očitovati u ograničenju sportskih aktivnosti, a time se smanjuje mogućnosti sagorijevanja kalorija.

Da biste spriječili pretilost kod osoba s Down sindromom, hranite ih nutritivno bogatim namirnicama, ograničavajući unos brze hrane i hrane siromašne nutrijentima. Evo nekoliko smjernica:

  • Istraživanja su pokazala da su, kod Down sindroma, struktura i funkcija sinapsi poremećeni, što izaziva kognitivne nedostatke. U prehranu uključite zdrave masti, poput kokosovog i maslinovog ulja, koji sadrže omega 3 masne kiseline, jer pomažu pravilnoj funkciji mozga.
  • Za slabo aktivnu štitnjaču odličan izbor su morski plodovi, bogati jodom.
  • Parodontna bolest prevladava u odrasloj dobi osoba sa Down sindromom. Stoga je važno uspostaviti zdrave prehrambene navike od malih nogu, kako bi se smanjila vjerojatnost nastanka ove bolesti u odrasloj dobi. Hrana bogata vitaminom C može pomoći u sprječavanju nastanka i/ili razvijanja parodontne bolesti. Agrumi (za one koji ne boluju od gastritisa), jagode, zelena paprika i brokula odličan su izvor vitamina C.
  • Izbjegavati hranu koja pridonosi aktivaciji gastritisa. Česti su krivci: agrumi i hrana s visokim sadržajem šećera i masti, uključujući čips, kolačiće, sladoled i sva pržena i jako začinjena hrana.
  • Dnevnik prehrane koristan je alat za praćenje bilo kakvih simptoma; ovo će Vam pomoći točno odrediti koju hranu izbjegavati.

Podržite i Vi Svjetski dan osoba sa Down sindromom i ne zaboravite obući šarene čarape!

Matilda Sindičić, mag. ing.

Share This: