2. Okrugli stol “Znanjem do plodova”

Tradicionalno održan 2. Okrugli stol „Znanjem do plodova“ u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića Zadar na kojem su gostovali stručnjaci i učenici škole koji su uspjeli svojim znanjem i samozapošljavanjem doći do plodova.

U srijedu je održan 2. Okrugli stol „Znanjem do plodova“  u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića Zadar. Na okruglom stolu sudjelovali su bivši i sadašnji učenici škole te roditelji sadašnjih učenika koji su uspjeli svojim znanjem i samozapošljavanjem doći do plodova.

Na ovaj način promiče se poduzetnička okolina te se jača svijest o važnosti uzgoja poljoprivrednih kultura te mogućnosti bavljenja poljoprivredom u cijeloj Hrvatskoj. Ovakav način razmišljanja i djelovanja vodi nas održivom ekonomskom rastu i razvoju.

Na okruglom stolu sudjelovala je Jelena Gulan, ravnateljica Poljoprivredno prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Zadar, Heidi Cipriš Madulić, viša savjetnica za poljoprivredu, prehranu i veterinu, iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih,  Tajana Radić, voditeljica Odjela za Poljoprivrednu politiku, inovacije i međunarodnu suradnju, Hrvatska poljoprivredna komora, Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove Zadarske županije, Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Zadarske županije, Ivica Pintur, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije AGRRA-e i Jelena Peša, voditeljica HBOR Područnog ureda za sjevernu Dalmaciju te sadašnji i bivši učenici Škole.

Na okruglom stolu sudjelovali su brojni učenici i nastavnici a događaj je također bilo moguće pratiti i on-line preko sustava EMA (Education Management Application)  gdje su se priključili brojni nastavnici iz sektora poljoprivrede, prehrane i veterine iz cijele Hrvatske.

Od učenika i bivših učenika predstavili su se agroturistički tehničar, Ante Bulić i njegova majka, Iva Bulić, s EKO OPG-om Iva Bulić i ekološkim uzgojem badema u Korlatu pokraj Benkovca. Obiteljski posao je iznimno zahtjevan i važno je uskladiti obiteljske obveze s poslovnima što nije jednostavno ali Iva Bulić, vlasnica OPG-a vješto u tome uspjeva. Ekološki badem čak izvozi i u Dansku. Uz badem uzgajaju još i ekološki uzgojne trešnje, uzgajaju koze i proizvode kozje mlijeko i sir, uzgajaju vinovu lozu i proizvode vino, uzgajaju masline i proizvode  ekološko maslinovo ulje. Pod brendom Gospoja Mendula proizvode i ušečereni badem, slani badem, bademovo brašno i bademovo ulje koji ponosno nose certifikat Hrvatski eko proizvod te oznaku GMO free 100 % natural. Prate suvremene trendove u poljoprivredi i poslovanju. Koriste društvene mreže u promociji proizvoda i često sudjeluje na sajmovima. Cijela obitelj sudjeluje u radovima a naglašava kako i nakon cijelodnevnih radova potrebno izvršiti i sve administrativne poslove bez kojih poslovanje ne može funkcionirati.

Predstavio se i agroturistički tehničar, Duje Tokić s ocem Josipom Tokićem i njihoviim obiteljskim poslom, obrtom Rajskim vrtom, kojeg je osnovao još djed u Zadru na Sinjoretovu. Duje već sad pomaže ocu uglavnom oko administrativnih poslova a planira upisati hortikulturu te nastaviti voditi ovaj kreativan obiteljski posao u kojem kako je Josip Tokić kazao definitivno „ostavljaju trag“. Ove godine njihovo uređenje okućnice osvojilo je i nagradu za najljepše uređen vrt. Osim uređenja vrtova uzgajaju i nekoliko vrsta lončanica.

Jure Božić, sadašnji učenik predstavio je obiteljski OPG Nikolina Božić, koji se bavi ekološkim uzgojem koza. Vlasnici su čak 300 koza u Jasenicama. Obiteljski posao započeli su pradjed i prabaka još davne 1928. godine, preživjeli su i Domovinski rat s kozama i tako uspjeli sačuvati jedinstvene autohtone pasmine, bijelu i šarenu hrvatsku kozu. Gotovo je isključivo namijenjena proizvodnji mesa. Enuzijastičan i duhovit, maturant veterinarskog smjera planira upisati Veterinarki fakultet i nastaviti obiteljsku tradiciju. Uz koze počeli su se baviti i pčelarstvom.

Danijel Bobanović, bivši učenik predstavio je obiteljski obrt i OPG Bobanović koji proizvodi 300 tona povrća godišnje, masline i vino.  U posjedu su 5 ha plastenika u kojima uzgajaju povrće: kupus, blitvu, mrkvu, ciklu, peršin, rotkvice…u ljetnoj sezoni uzgajaju lubenice, dinje i paprike. Od rajčice su odustali jer je jako zahtjevna i potrebno ju je sve više tretirati. Ovce uzgajaju kako bi osigurali stajsko gnojivo. Cijela obitelj se aktivno bavi poljoprivredom i stočarstvom te im je to jedini izvor prihoda. Imaju i puno starih kupaca kao što su restorani kojim razvoze povrće na adresu. Proizvode plasiraju na veliko na zadarsku veletržnicu.

Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo i EU fondove pohvalio je Okrugli stol „Znanjem do plodova“  kao dobar primjer  razmjene iskustava učenika, nastavnika, poljoprivrednika i institucija na jednom mjestu. Naglasio je kako je Zadarska županija sa svojim agencijama i stručnim službama na dispoziciji za pomoć svim zainteresiranim poljoprivrednicima i onima koji to žele postati. Također je spomenuo izvrsnu priliku za povezivanje poljoprivrednih proizvoda s turističkom gastronomijom te poticanje razvoja agroturizma.

Ivan Šimunić, pročelik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport, podržao je ideju održavanja ovakovog događanja te naglasaio kako je je ovo jedinstven primjer organizacije i okupljanja sadašnjih i bivših učenika Škole koji su nastavili s radom u struci. Predložio je nastavak organizacije ovog već tradicionalnog okruglog stola gdje bi moglo pristupilo još više kompetentnih dionika.

Stručno  predavanje održala je Tajana Radić, voditeljica Odjela za Poljoprivrednu politiku, inovacije i međunarodnu suradnju iz Hrvatske poljoprivredne komore, koja je predstavila brojne mogućnosti koje se nude mladim poljoprivrednicima koroz različite mjere i akcije kao što je EIP, operativna grupa koju može oformiti Škola zajedno s nekoliko OPG-ova u cilju osmišljavanja inovacija, zatim BIO Easts inicijativa koja također zahtjeva operativne skupine. Zaključila je kako se putem stranica Hrvatske poljoprivredne komore može doći do brojnih informacija koje usmjeravaju ka potencijalnim projektima te rastu i razvoju.

Jelena Peša, voditeljica HBOR Područnog ureda za sjevernu Dalmaciju, istaknula je kako Hrvatska banka za obnovu i razvitak uvijek ima niz korisnih mjera za poljoprivrednike uz povoljne kamatne stope. Često financiraju poduzetnike kojima je potrebno financirati dio sredstava uz već dobivena Europska sredstva.

Zaključak ovog okruglog stola  je poruka svim mladima i učenicima škole da trebaju njegovati svoju tradiciju, iskoristiti potencijal i kapital zemlje koji imaju, iskoristiti savjete i pomoć starijih,  roditelja i rodbine koji imaju iskustvo, a isto tako primijeniti stečeno znanje kroz srednjoškolsko stručno obrazovanje uz korištenje suvremene tehnologije koje su prisutne u svijetu poljoprivrede. Na raspolaganju su im stručne službe u Zadarskoj županiji kao i nastavnici Škole. Tako se je u optimističnom i vedrom tonu priveo kraju 2. okrugli stol „Znanjem do plodova“ .

02/15/2024

Share This: