Konferencija projekta „Centar za razvoj i edukaciju“

Općina Poličnik, u suradnji sa Zadarskom županijom i Ustanovom INOVAcija, organizirala je 16. siječnja 2018. godine u  svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru, konferenciju projekta „Centar za razvoj i edukaciju“. Konferencija je počela u 11h, uz uvodne riječi Slavena Zjalića, prorektora Sveučilišta u Zadru, i Davora Lončara, načelnika Općine Poličnik. Zamjenica ravnateljice Ustanove INOVAcija, Katarina Colić predstavila je projekt prisutnima. Na konferenciji su prisustvovale naše profesorice Barbara Gaćina i Matilda Sindičić, profesor Petar Matak, zajedno s učenicima 1. e, 2. b. i 4. b razreda i ravnateljica Jelena Gulan koja je sudjelovala i u raspravi Okruglog stola.

Projekt „Centar za razvoj i edukaciju“

Nositelj projekta je Općina Poličnik, dok su partneri na projektu Zadarska županija i Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske županije- INOVAcija. Važno je za istaknuti kako je naša Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića jedan od suradnika na projektu.

Projekt je odabran za sufinanciranje u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj i Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“. Projekt je započeo 6. studenoga 2017. i traje do 6. studenoga 2019. godine, a provodi se u općini Poličnik, u poslovnoj zoni Grabi. Ukupna vrijednost projekta je 25.857.851,20 kn, od čega sredstva Europske unije iznose 20.000.000,00 kuna.

Cilj projekta je uspostaviti Centar za razvoj i edukaciju kao modernu poduzetničko-poslovnu infrastrukturu od lokalnog i regionalnog značenja, a koja će poslužiti kao baza za unaprjeđenje poslovanja farmaceutske, prehrambene i kozmetičke industrije koje kao sirovinu koriste pčelinje proizvode: vosak, propolis, pčelinji otrov, pelud, matičnu mliječ i med. Provedba projekta trebala bi izravno pridonijeti osnivanju malih i srednjih poduzeća, stvaranju novih proizvoda, te podizanju kvalitete proizvoda i usluga navedenih industrija, kako je istaknula zamjenica ravnateljice Katarina Colić.

Okrugli stol „Pčelinji proizvodi- idealna sirovina za razvoj inovativnih rješenja u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji“

U sklopu konferencije održan je i okrugli stol na kojem su sudjelovali: Vedrana Kevrić, ravnateljica Ustanove INOVAcija, Davor Lončar, načelnik Općine Poličnik, Lovro Jurišić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove, Janja Filipi, docentica na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Zlatko Elveđi, predsjednik Udruge pčelara „Dalmatinka“ i Jelena Gulan, ravnateljica Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.

Centar za razvoj i edukaciju u Poličniku svakako je veliki korak naprijed, ne samo u potpori malog i srednjeg poduzetništva, već i gospodarskom razvoju zadarskog zaleđa, kao i nova perspektiva za mlađe generacije koje se tek trebaju profesionalno realizirati na tržištu rada.

01/17/2018

 

Share This: