Održan 1. Okrugli stol “Znanjem do plodova”

U četvrtak, 27. veljače 2020. održan je 1. Okrugli stol „Znanjem do plodova“ na kojem su sudjelovali bivši i sadašnji učenici škole te jedan roditelj sadašnjeg učenika koji su uspjeli svojim znanjem i samozapošljavanjem doći do plodova. Na ovaj način promiče se poduzetnička okolina te se jača svijest o važnosti uzgoja poljoprivrednih kultura i mogućnosti bavljenja poljoprivredom u cijeloj Hrvatskoj. Ovakav način razmišljanja i djelovanja vodi nas održivom ekonomskom rastu i razvoju.

Na okruglom stolu sudjelovala je Jelena Gulan, ravnateljica Škole, Gordana Dragun iz Ministarstva poljoprivrede (Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva), Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj Zadarske županije, Senad Salihović, Viši stručni suradnik iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, AGRRE.

Od učenika i bivših učenika predstavili su se Josip Bobanović, vlasnik OPG-a Bobanović, otac učenika Danijela koji proizvodi 300 tona povrća godišnje, masline i vino. U posjedu su 5 ha plastenika u kojima uzgajaju povrće. Imaju obrt i OPG. Cijela obitelj se aktivno bavi poljoprivredom i stočarstvom te im je to jedini izvor prihoda. Proizvode plasiraju na veliko, čak i u Zagreb, gdje su jako cijenjeni proizvodi iz Zadarske županije.
Frane Drlić, bivši učenik, posjeduje OPG u Radašinovcima i uzgaja povrtlarske kulture, masline i smokve.
Toma Jurjević, prošlogodišnji učenik, vlasnik OPG-a iz Tinja. Proizvodi mrkvu, aroniju i borovnice.
Petar Matak, bivši učenik i nastavnik škole, ima OPG  za pčelarstvo od 60 košnica. Proizvodi med, propolis i uskoro će plasirati na tržište i pčelinji otrov koji je jako tražen na tržištu kozmetike i farmaceutike.

Božidar Kresoja, trenutno je učenik škole, maturant smjera fitofarmaceut. Vlasnici su OPG-a već skoro 30 godina u Raštanima gornjim. Uzgajaju povrtlarske kulture u plastenicima. Sezonski sade papriku, rajčicu, krastavce, krumpir, lubenice i dinje, dok u plastenicima zimi uzgajaju blitvu, salatu, peršin, kupus, kelj i kelj pupčar. Prodaju sve na veliko na Zelenoj tržnici. Posadili su i 200 stabala trešanja, a imaju i masline.

Matija Kovačić, bio je učenik škole prije četiri godine. U Slavoniji, u mjestu Bokšić pokraj Vukovara od 2015. uzgaja nasade krušaka. Održao je i iscrpnu prezentaciju o svom iskustvu kojom je pokazao kako se uz puno truda i  ljubavi mogu postići ciljevi te je dokazao kako se od tog posla može i dobro živjeti. On je svojom upornošću uspio povući i dio sredstava iz EU fondova. Ponudio je svima zainteresiranima svoju pomoć i savjete sa zaključkom kako se mladi trebaju udružiti i zajednički nastupati na tržištu. Kruška kao kultura najviše se proizvodi u Italiji koja je na kraju nema dovoljno za izvoz. On sav svoj urod uspije plasirati na hrvatsko tržište. Trenutno radi s jednim hrvatskim trgovačkim lancem. U raspravu se uključila i  Gordana Dragun iz Ministarstva poljoprivrede koja je pojasnila kako su u sadašnjem trenutku prisutne različite ruralne mjere za pomoć mladim poduzetnicima. Spomenula je mjere 6.1 i 6.3 za mlade poduzetnike koje je ujedno iskoristio i Matija Kovačić, zatim 6.2 i 6.4 mjere za nepoljoprivredne djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu koje služe za  financiranje kušaonica, turističkih djelatnosti i različitih zanata. Naglasila je mjeru 10 Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene koja sadrži još 16 različitih podmjera. Zatim mjera 11 Ekološki uzgoj za ekološke poljoprivredne proizvođače kojom se nastoji smanjiti uporaba pesticida i mineralnih gnjojiva a sve u cilju borbe protiv klimatskih promjena tj. smanjenja CO2.

Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ribarstvo, vodno gospodarstvo, ruralni i otočni razvoj pohvalio je Okrugli stol „Znanjem do plodova“  kao dobar primjer razmjene iskustava učenika, nastavnika, poljoprivrednika i institucija na jednom mjestu. Naglasio je kako je Zadarska županija sa svojim agencijama i stručnim službama na dispoziciji za pomoć svim zainteresiranim poljoprivrednicima i onima koji to žele postati.

Senad Salihović, Viši stručni suradnik iz Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije, AGRRE, ujedno i bivši učenik škole, kazao je kako je zadovoljstvo surađivati sa Poljoprivrednom, prehrambenom i veterinarskom školom Stanka Ožanića. Dodao je kako su trenutno u provedbi dva zajednička projekta od kojih je jedan PERMA HORTI u kojem je škola Nositelj projekta.

Zaključak ovog okruglog stola  je poruka svim mladima i učenicima škole da trebaju njegovati svoje korijene, iskoristiti potencijal i kapital zemlje koji imaju, iskoristiti savjete i pomoć starijih,  roditelja i rodbine koji imaju iskustvo, a isto tako primijeniti najnovije tehnologije koje su prisutne u svijetu poljoprivrede. Na raspolaganju su im stručne službe u Zadarskoj županiji, kao i nastavnici škole. Tako je u pozitivnom tonu završio 1. okrugli stolZnanjem do plodova“.

02/28/2020

Share This: