Praksa veterinarskih tehničara u Ambulanti Puntamika

Kateterizacija mokraćnog mjehura je postupak koji veterinari obavljaju za liječenje patologije urogenitalnog sustava domaćih životinja. Najčešće, ova metoda je jedini način da se spasi kućni ljubimac tijekom akutne urinarne retencije. Ovo stanje izaziva urolitijazu. Ovu patologiju karakterizira formiranje kamenca u unutarnjim organima životinje, koji narušavaju normalan protok mokraće i uzrokuju punjenje mjehura.

Kateterizacija mokraćnog mjehura u mačaka potrebna je za liječenje urolitijaze, cistitisa i drugih patologija urogenitalnog sustava. Postupak može provesti samo veterinar, jer osoba bez posebnih znanja može ozbiljno ozlijediti penis ili uretru.

Uz pomoć kateterizacije mogu se unijeti potrebni lijekovi u tijelo, ublažiti stanje  i uzeti urin za daljnja istraživanja. Postupak, koji se održava u veterinarskoj ambulanti, bezopasan je za životinju, jer ga mogu izvoditi samo iskusni liječnici.

Glavne indikacije za tehniku kateterizacije mokraćnog mjehura kod mačke su:

 • Urolitijaze.
 • Idiopatski cistitis.
 • Razne opstrukcije mokraćnog kanala.
 • Uzimanje urina za analizu.
 • Upala uretre.
 • Stanja u kojima  kućni ljubimac ne može sam urinirati (paraliza)

Postupak je sljedeći:

 1. U lumen uretre ubrizgava se kateter  podmazan mazivom. Podmazivanje je potrebno kako instrument ne bi oštetio zidove mokraćnog kanala.
 2. Ako uređaj naiđe na različite prepreke prije ulaska u mjehur, kroz kateter se ubrizgava posebna otopina, koja  otapa  čepove i omogućuje daljnje napredovanje.
 3. Kada instrument uđe u mokraćni mjehur, mokraća iz njega izlazi. Pomoću mirisa i boje veterinar može odrediti stanje organa i propisati odgovarajuću terapiju. Dio mokraće uzima se za analizu.
 4. Ako postoji krv u mokraći, možemo reći da je organ oštećen. U tom slučaju, specijalist ispire mjehur posebnom otopinom, najčešće novokainom, kako bi uklonio krvne ugruške nastale u organu.
 5. Ako je potrebno, kateter možemo ostaviti nekoliko dana. To je potrebno kako bi se urin uklonio iz tijela. U tom slučaju, ljubimac je propisan lijekovima i dijetalnoj terapiji koja pomaže u ublažavanju akutnih simptoma.

 

Sayonara Mršić, dr. med. vet.

Share This: